iTunes - köp musik från Sverige!
Tyvärr har man idagsläget försökt att hindra vissa länder från att lagligt och prisvärt köpa musik från nätet. Apples stora musiksäljarsajt, iTunes, tillåter t ex endast adresser i USA, England, Tyskland, Österrike etc att köpa och ladda ner musik. Man hävdar upphovsrättsfrågor som skäl.

Då jag personligen var trött på att få halva låtar, långsamma uppkopplingar och låtar i dålig kvalité betalar jag gärna USD 0.99 (ca 7 kr) för en låt eller USD 9.99 (ca 70 kr) för en hel CD-skiva. Oftast är nya låtar tillgängliga samma dag på iTunes som i affären. Jag laddade t ex ner U2 Vertigo från iTunes samma dag som den släpptes och betalade 70 kr. Ett helt album tar ca 5 minuter att ladda ner via det billigaste bredbandet från Telia.

Hur kommer man då runt reglerna om att man endast får ladda ner om man bor i USA? Jag antar att det finns flera vägar, själv använde jag mig av den vägen som dessutom gav mig 5 gratis låtar från iTunes, d v s PayPal. Jag kan inte garantera att det fungerar för dig, men för mig har det fungerat perfekt.

Behöver du köpa nytt batteri till din iPod kan du köpa bra och billigt batteri till ipod här Det finns även en engelsk site för iPod Batteries.

OBSERVERA att jag inte är helt säker på hur de idéer som beskrivs nedan är helt lagliga och följer avtalen med Paypal, iTunes eller din bank/kortföretag. Det är upp till varje person att själv kontrollera detta. Personligen har jag varit utbytesstudent och haft en adress i USA, men inte haft något bankkonto i USA. Då har man inte ens som boende i USA kunnat handla från iTunes utan att gå via PayPal.

Först får du skaffa ett konto på PayPal, vilket är ganska enkelt. Först måste du välja land United States. Du anger en helt korrekt emailadress som fungerar, men du måste ange en gatuadress, Zip, delstat och telefonnummer etc i USA. Du måste alltså ange att du bor i USA. Antingen tar du en adress där du bor / har bott eller liknande, men se till att ZIP, delstat och areacode matchar varandra. Via sajten Zip code information kan du skriva in en ZIP-code (5 siffror) och få tillbaka matchande delstat och areacode.

När du sedan fått din confirmation från PayPal måste du koppla ihop ditt PayPal konto med ett kreditkort. Du klickar antingen på add credit card eller Expanded Use. Här lägger du till ditt normala svenska kreditkort och låter PayPal dra USD 1.95, dessa pengar får du sedan tillbaka. Sajten ber dig också skriva in korrekt räkningsadress till detta kreditkort, men GÖR INTE DET. Låt den påhittade amerikanska adressen stå kvar som räkningsadress, i annat fall kan du inte ha ett US-konto via PayPal och du kan inte handla via iTunes. Jag kan inte garantera att det fungerar, men för mitt vanliga ICA-Mastercard lönekonto med svensk adress gick det utmärkt. Jag antar att så små uttag inte dubbelkollar adressen?

Inom 2-3 dagar ser du via ditt kontoutdrag från banken en dragning från PayPal med ett fyrsiffrigt nummer. Detta matar du in under Expanded Use Number när du är inloggad på PayPal. När du registrerat dig för Expanded Use går det att ansluta detta kontot till iTunes.

Nu kan du gå in i ditt iTunes och klicka på Music Store, ingen idé att försöka detta innan du registerat dig för expanded use på PayPal. Klicka Login uppe till höger och registera dig som ny användare. Använd de data (gata, telefonnummer etc) som du tidigare matat in hos PayPal. Enklast är att öppna ett fönster vid sidan, du hittar de data du matat in hos PayPal under Profile.

Sedan behöver du godkänna lite och bl a klicka högt upp Verify in PayPal eller något liknande. Följ bara det som står på skärmen så löser sig allt!

Nu bör du ha lyckats och ha fått 5 gratis låtar samt möjlighet att köpa låtar till vettiga priser.